2020. január 7., kedd

Téli unaloműző horgász módra

Itt a tél!
https://horgasztipp.blogspot.com/2018/12/teli-horgaszat-fontos-kellekei.html


Sokan vagyunk,akik nem igazán érzik elemükbe magukat az év ezen szakában. Most, hogy már befagytak a vizek, a bojlis módszer is szabadságra megy az oly nehezen közeledő tavaszi szezonkezdésig. Persze kivételek vannak, mert egyesek azért valahogy próbálkoznak még pontyot fogni akár lékről is. Bevallom, én is a kényelmesebbek közé tartozom, ezért ritkán megyek lékelni, akkor is inkább süllőre próbálkozok. De mit lehet csinálni otthon a jó meleg lakásban? Ötvenszer átrendezni a horgászdobozt? Ez is egy megoldás, csak haszna nem sok van. Eljött hát az ideje egy kis felszerelés karbantartásnak, hogy a tavaszvárás könnyebb legyen. Nézzünk néhány példát.

A horgászbotok "téliesítése"

A felszerelésünk egyik legjobban igénybevett darabja. Rengeteg minden lerakódik a bottesten, a gyűrűkön. Sokan megfigyelhetnek a bot színén mattulást. Ez bizony akármennyire is nem tetszik vízkő! Az állványon napokig kirakott botra a pára okosan rátelepszik, aztán a lassú párolgástól ott hagyja a nyomát. Semmi gond. Langyos szappanos vízzel mossuk át a botot. A gyűrűket egy fogkefével lehet megszabadítani a szennyeződésektől, majd finom puha ruhával megtörölgetjük az egészet. Karbantartás alatt nézzük át, hogy nincs-e sérült kötés vagy repedt, törött gyűrű. Ha rendben találjuk akkor a horgászboltokban kapható waxokat érdemes igénybe venni. 
Egy: visszahozza botunk színét.
Kettő: megvédi az imént leírt lerakódásoktól.
A toldásokat érdemes grafit spray-vel lefújni.

Az orsó

Kicsit körülményesebb szerkezet, mint a bot. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább irány a szakember. Láttam már "hozzáértő"pecást aki azt hitte!! Ha mégis nekilátunk, a legfontosabb a megfelelő szerszám. Nem a késünk hegyére gondoltam, bár tudom tök jól belemegy az apró kis csillag csavarba. Kenőanyagok! Műszerolaj, valamint finom műszer zsír vagy spray. Nem írnám le részletesen, hogy akkor hogyan álljunk neki egy orsó szétszedésének. Aki saját maga csinálja már úgyis tudja. A régi kenőanyagot el kell távolítani. Érdemes egy fogkefét rendszeresíteni a fogaskerekek kipucolásához. Óvatosan ki lehet mosni szappanos vízzel az orsó belsejét. Mindenképpen meg kell szárítani mindent mielőtt újból összeraknánk. Nézzük át az alkatrészeket, hogy milyen állapotban vannak. Érdemes odafigyelni a csapágyakra is, mind a golyósra mind a siklócsapágyakra. Bármelyik kopott azonnal csere, nem szabad halogatni. Egyes alkatrészeket jobb csak olajozni. Ilyen például a dobemelő csigatengely. Egy nagyon minimális zsír mellé jót tesz neki az olaj. A hornyaiban futó kis csapnak az olaj a szükséglete. Egyes féklamellák szintén olajat kívánnak. Ha mindent rendben találtunk akkor össze lehet rakni az orsót, majd az egészet kívülről is át kell törölgetni. Mielőtt azonban visszatennénk a dobozába ne feledkezzünk meg a zsinórvezető görgőről sem. Itt is az imént leírtak a mérvadók.

Elektromos jelzők

Egyszerű! Elemet ki, majd megtisztítani enyhén nedves ruhával. A nyílásaiból egy fültisztító segítségével eltávolítani a pókmester hálóját és egyéb lerakódott koszt, majd készen is vagyunk vele. Mehet a dobozába.

Állvány

Szétszedjük amennyire lehet, majd átmossuk szappanos vízben minden alkatrészét. Megfelelően meg kell szárítani mielőtt újból összeraknánk. A csavarokat, toldásokat, excenteres szorítókat mindenképpen vegyük komolyabban szemügyre. Ha kell végezzük, vagy végeztessük el a javítást.

A sátor

Talán már nem most kellene elvégezni sátrunk karbantartását, hiszen egy lakásban kissé körülményes. Az utolsó peca alkalmával a már száraz sátrat érdemes rendesen kisöpörni (kivehető aljúnál ez nem gond), a külsejét szintén megszabadítani akár a madárürüléktől és minden egyébtől. A teljesen vízálló sátrakat is érdemes ezek után legalább 2 évente lefújni sátrakhoz kapható waxszal. Védi az anyagot a káros UV sugárzástól és a kosz sem tapad meg olyan könnyen. A leszúrókat elmosni majd megszárítani. A csöveket le ellenőrizni, hogy nem törött vagy hajlott-e. A sátrak javítása bizony körülményesebb mint egy orsóhoz alkatrészt szerezni. Ha gond van próbálkozzunk ott ahol vettük. Ha korrekt a boltos akkor segíteni fog.

Nagyjából ezek a legfontosabb teendőink, hogy a tavasszal már csak a horgászattal kelljen foglalkoznunk és ne az ideg ölje az agyunkat ha valami miatt felszerelésünk nem úgy zenél ahogy elvárnánk tőle. Most már jöhet a dobozaink ötvenszer való átrendezése, hiszen a többi cuccunk már rendben várja a halakat.

Bojlit gyúrnál otthon és nincs recepted? Két alaprecept a linkeken!
1. recept
2. recept

Ha neked is van egy tipped, kérlek a hozzászólásokban oszd meg.

Kellemes időtöltést! ;)


1 megjegyzés:

  1. Az orsó karbantartását én is inkább szakemberre bíznám.
    Köszi a tippeket! :)

    VálaszTörlés