A bojliról
Néhány szempontot mindig szem előtt kell tartanunk. A csalinak jól emészthetőnek, táplálónak, jól oldódónak kell lennie. Törekednünk kell a természetes anyagok használatára és hogy ne szennyezzük vele a vizet. Elsőre bonyolultnak tűnhet a dolog, de nem kivitelezhetetlen. Mivel a kezdőknek akarunk segíteni a receptekben nem lesznek hiperszuper titkos alapanyagok, (később ezekre is kitérünk) de tartalmazni fognak mindent amire a halaknak szüksége van, elfogadható áron.
Halas recept %-os arányban megadva 1kg-ra
- 40% halliszt
- 20% szójaliszt
- 20% rozsliszt
- 10% Tejpor
- 10% darált madáreledel
- 20gr só
- 20ml olaj
- 8 db tojás
- + aroma tetszés szerint
Elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de mennyünk végig mit miért tettünk bele. A halliszt és a szójaliszt a fehérjét adja. A rozsliszt kötőanyag és magas a szénhidrát tartalma. A tejpor jól oldódik vízben, a madáreledel nyitja a csalit és a halak megőrülnek érte. Az olaj segíti a halak emésztését és segíti a gyúrhatóságot. Természetes formában még megtalálhatók az alapanyagokban a fehérje, vitaminok, aminosavak esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok, sőt még a betain is. Ha ismerjük az alapanyagok beltartalmát, kihasználhatjuk azokat és nem kell extra atraktorokat használnunk. Kezdő szinten ez éppen elég, később majd tuningolhatunk. Közepes árakkal számolva, begyúrva visszaszáradva ez a csali megáll 850.-forintban kilónként. Ez egy kiló etetőanyag ára, de attól jobb a beltartalma.
Édes-krémes bojli recept: http://horgasztipp.blogspot.com/2019/01/edes-kremes-bojli-recept.html
Forrás: dovitshop.hu
Forrás: dovitshop.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése