Szárazanyagok a bojligyártásban

A teljesség igénye nélkül, szeretnénk bemutatni néhány, a bojlikészítés során felhasználható, száraz összetevőt. Természetesen ezen anyagok egyike sem nélkülözhetetlen, ugyanakkor jelentős részük használata célszerű ahhoz, hogy egy remek minőségű alapmixet készíthessünk. Fontos megjegyezni, hogy nem létezik olyan bázismix, mely bármilyen körülmények között jelesre vizsgázna.

Mielőtt megpróbáljuk elkészíteni alapmixünket, fontos megismerni, illetve ismerni az alapvető összetevők paramétereit. A különböző lisztek nagyon változatos belső értékekkel bírnak, vagyis mások az erényeik. Természetes nem szükséges minden összetevő felhasználása, csak az a fontos, hogy a felhasználtak jól kiegészítsék egymást. Nem is olyan régen még én is azt vallottam, hogy minél több jó minőségű szárazanyagot tartalmaz alapmixünk, annál jobb lesz a bojlink. Nos, a tapasztalat viszont ezt a nézetet nem igazolta. A helyzet az, hogy az egyszerűség egyre több esetben bizonyított. Mivel igen sok anyagról van szó (közülük több, nem is szerezhető be hazánkban), több részben fogjuk bemutatni őket, illetve legfontosabb tulajdonságaikat. 



Növényi származékok 1.



Búzaliszt
Ez a liszt egy kitűnő kötőanyag mely használatával remek rugalmasságot lehet adni bojlinknak. A bojlirollerrel való munkát megkönnyíti, mivel formázhatóbbá válik tőle a tésztánk. Szinte az összes mixhez ajánlott, ez az átlagosnál kisebb szemcseátmérővel rendelkező, kiváló összetartó erőt adó szárazanyag. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-30%

  • Fehérje 11-12%
  • Zsír 0.5-1%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 1.5-2%
  • Szén-hidrát 78-80%



Búzacsíra
Ritkán használt összetevő, ugyanis kissé megdagasztja tésztát, és ezáltal nehezíti a görgőzést is. Szerkezetének és szemcseméretének köszönheti ezt a tulajdonságát. Ha búzadarával keverjük fele-fele arányban és összedaráljuk, akkor kiküszöbölhetjük ezt a problémát. Érdemes így cselekednünk, ugyanis a búzacsíra rendkívül sokoldalú szárazanyagnak minősül. Jó kötőanyag, gazdag, cukrokban és vitaminokban. Leginkább E vitaminban bővelkedik, ami nagy támogatója az élő szervezetnek (anyagcsererendszer, enzimrendszer működését segítő), főleg a tavasszal egyre inkább felerősödni vágyó pontyoknak. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15-30%

  • Fehérje 30%
  • Zsír 10%
  • Só és egyéb ásványi anyagok -
  • Szén-hidrát 60%


Búzaglutén
(a glutén egy növényi fehérje összetevő, amely a búzában, a zabban, az árpában a rozsban és a kukoricában is megtalálható) 
Ez a száraz összetevő a legjobb kötőanyag. Mivel nem igazán lisztfinomságú, érdemes búzalisztel keverni, majd összeőrölni. Rendkívül jó mixet lehet készíteni, ha valamely tejszármazékkal keverjük. Komoly fehérje tartalommal bír. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-15%

  • Fehérje 80%
  • Zsír 2%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 10%
  • Szén-hidrát -


Kukoricaglutén
(a glutén egy növényi fehérje összetevő, amely a búzában, a zabban, az árpában a rozsban és a kukoricában is megtalálható) 
Ennek a jó kötőtulajdonsággal rendelkező szárazanyagnak az ízét nagyon kedvelik a pontyok. Korai nézetek szerint nem jól emészthető anyag, de nemrég kiderült, hogy ez nem igaz. Szén-hidrát tartalmával tér el a búzagluténtől. Bármilyen halliszttel keverjük, nagy ajándék a pontyoknak az ebből készített bojli. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-15%

  • Fehérje 60%
  • Zsír 1.8%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 1.8%
  • Szén-hidrát 23%


Zabliszt
Ez a lisztféle nem igazán elterjedt, pedig kötő tulajdonsága miatt többre hivatott. Kiemelkedő szén-hidrát tartalma egyedülálló. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 20-40%

  • Fehérje 12-14%
  • Zsír 7-8%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 7-8%
  • Szén-hidrát 70-75%


Dara
Mind a kukorica, mind a búzadara igen elterjedt összetevő, ami köszönhető alacsony áruknak is. A kukoricadara és a búzadara szinte ugyanolyan belső értékekkel bír. Mindkettő tökéletes kötőanyag, és ami nem utolsó szempont, kiválóan emészthető alkotórésze lesz csalinknak. Figyeljünk arra, hogy ha valamilyen darát használunk, akkor tésztánk olajtartalmát kissé növeljük, mert elégg érdesedik tőlük a bojli (inkább a kukorica darára jellemző ez).


Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15-30%

  • Fehérje 11-13%
  • Zsír 0.5%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 2-3%
  • Szén-hidrát 75-80%


Kukoricaliszt
Az egyik leginkább használt liszt, ami nem véletlen. Ízét kedvelik a halak, és remek szerkezetet biztosít tésztánknak, majd később bojlinknak is. Mixünk tökéletes összetevője, minden évszakban. Kitűnő választás, az év bármely szakaszában és komoly sikereket érhetünk el, ha gyümölcsös, vagy krémes bojlikat szeretnénk készíteni. Szén-hidrát tartalma figyelemre méltó.

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-30%

  • Fehérje 8-9%
  • Zsír 2-3%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 2-3%
  • Szén-hidrát 80-82%


Burgonyaliszt
Ez a liszt nagyon gazdag cukrokban és keményítőkben. Jó, ha tisztában vagyunk tulajdonságaival, hiszen ha pl. túladagoljuk mennyiségét, akkor csalijaink a szárítási fázisban, szinte biztos kirepedeznek. Ennek ellenére megfelelő mértékben javasolt felhasználása, mert ízét rendkívüli módon kedvelik, szeretett pontyaink.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 5-10%

  • Fehérje 8-10%
  • Zsír 2-3%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 0.5-1%
  • Szén-hidrát 70-80%


Árpaliszt
Kimagasló kötőtulajdonsággal bíró, mégis kevésbé használt lisztfajta. Tésztánk is, de főleg csalink, rendkívüli tartást kap, ha mixünk bizonyos része tartalmazza ezt az összetevőt. A búzalisztet kiválóan helyettesíti ez a magas szén-hidrát és keményítő tartalommal rendelkező szárazanyag.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-25%

  • Fehérje 10-12%
  • Zsír 1-2%
  • Só és egyéb ásványi anyagok -
  • Szén-hidrát 75-80%


Rizsliszt
Ennek a szárazanyagnak a leginkább elismert tulajdonsága bojli állagának, szerkezetének javítása. Tökéletes keménységet és szerkezetet ad csalinknak. Használata olyan vízen célszerű, ahol sok a rák. Ezek a kis állatkák szinte képtelenek lesznek megcsócsálni bojlinkat, ha a maximális, 15 %-os adagolási arányt betartjuk. Valamely halliszttel párosítva remek bázismix készíthető.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-15%

  • Fehérje 10-15%
  • Zsír 0.5%
  • Só és egyéb ásványi anyagok -
  • Szén-hidrát 75-80%


Szójaliszt 
Ez az értékes összetevő tulajdonképpen a nyers szójabab zsírban és olajban gazdag őrleménye. Kapható zsírtalanított formában is, melyet főképp 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletű vizekben ajánlott használni (ennek oka az, hogy a hideg vízben a zsírok nem hagyják kiáramolni az aromákat). Kiváló tulajdonsága, hogy kiadja magából a természetes aromáit. Nincs még egy ehhez hasonló, ilyen belső értékekkel rendelkező szárazanyag. A húsos, illetve halas bojli készítéséhez elengedhetetlen, ugyanis remekül harmonizál ezekkel az ízekkel. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15-25% 

  • Fehérje 35-40% 
  • Zsír 20-25% 
  • Só és egyéb ásványi anyagok - 
  • Szén-hidrát 20-25% 


Szójafehérje Izolátum 
Az utóbbi pár évben került az előtérbe ez az értékes összetevő. Tulajdonképpen nem más, mint egy a szójababból nyert, nyers fehérje bázis. A szójafehérje különleges tulajdonsága, hogy megakadályozza a pontyok elhízását. Rendkívül hamar épül be a halak izomzatába az értékes aminosavakkal együtt. Állaga miatt kifejezetten jól használható pop-up mixek elkészítéséhez. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15% 

  • Fehérje 90% 
  • Zsír 0.5% 
  • Só és egyéb ásványi anyagok - 
  • Szén-hidrát 4-5% 


Zabkorpa 
Az értékes rostanyagok királynőjének is nevezhetjük. A gabonafélék őrlésének mellékterméke ez a szárazanyag. A rostoknak egyébként az emésztőrendszerben van komoly szerepük. Ez alatt, pl. a víz, a toxikus anyagok megkötését, és a gél képződés támogatását kell érteni. Egyszóval megkönnyíti és felgyorsítja a halak bélforgalmát, illetve ez által az anyagcserét. Emellett D, E vitaminokban és aminosavakban is gazdag. Túladagolása viszont veszélyes lehet, ezért mindenképpen tartsuk be az ajánlott mértéket.

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10%

  • Fehérje 14%
  • Zsír 5% 
  • Só és egyéb ásványi anyagok 3-4% 
  • Szén-hidrát 25% 
  • Aminok 20% 


Madáreledel 
Ez a név ugye általános, mert nagyon sokféle magot lehet találni a piacon. Felhasználása darálva, őrölve ajánlott, mivel így jobban eldolgozható a gyúrás folyamán. Lehet használni a magokat őrlés nélkül is, de akkor a teljes mixünknek a 10%-át se érje el a mennyisége. Ha ennél többet használunk, gyengítheti a golyók állagát, szerkezetét. Rendkívül gazdag szénhidrátokban és természetes aromákban. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 8-25% 

  • Fehérje 10% 
  • Zsír 10% 
  • Só és egyéb ásványi anyagok 1% 
  • Szén-hidrát 45-50% 


Robin Red 
Gyakorlatilag egy Keletről származó egyedi fűszerkeverék. Erősen fűszeres és zabkorpás jellegű íze van. Színe sötétvörös. Bármilyen keverékhez használható, de leginkább a madáreledeles mixünket erősítheti. Nagyon magas szén-hidrát tartalommal bír. 

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 5-15% 

  • Fehérje 12% 
  • Zsír 14% 
  • Só és egyéb ásványi anyagok 6-8% 
  • Szén-hidrát 55-60%


Tigrismogyoró liszt
Az utóbbi évek sláger csalijából készült liszt, egy kiváló szárazanyag. A kivételes természetes illata és édes aromája, nagyon vonzó a pontyok és amurok számára. Nagyon gazdag zsírban és cukrokban. Kiválóan passzol az őrölt madáreledelhez, mert mindkét anyag, különleges természetes íz harmóniával rendelkezik. Ha krémes csalit szeretnénk készíteni, akkor kihagyhatatlan.

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-25%

  • Fehérje 12-15%
  • Zsír 20%
  • Só és egyéb ásványi anyagok -
  • Szén-hidrát 50-55%


Amerikai mogyoró liszt
Hazánkban nem, de számos európai országban az egyik legelterjedtebb lisztféle. A madáreledeles mixek egyik legfontosabb alkotórésze. Magyarországon, liszt formájában nehezen lelhető fel, de ha találunk, akkor feltétlenül vásároljunk belőle, mert aromája, fehérje és zsírtartalma egyedülálló. Egyebek mellett rendkívül gazdag természetes olajokban.

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-20%

  • Fehérje 40%
  • Zsír 40-50%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 3-4%
  • Szén-hidrát 7-8%


Csicseriborsó liszt
Ennek az összetevőnek a legfontosabb tulajdonságai a jellegzetes íz és az igen finom szemcseátmérő. Szintén a madáreledeles bázis mixek fontos eleme. Bár beszerzése körülményes, ha mégis elérhető számunkra, akkor fűszeres bojli készítéséhez is kifejezetten ajánlott. Belső értékei miatt csodákra képes.

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-30%

  • Fehérje 20-22%
  • Zsír 5%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 3-4%
  • Szén-hidrát 50-54%


Szelídgesztenye liszt
Beszerzése nemcsak hazánkban körülményes, hanem más országokban is. Erre a leglogikusabb magyarázat, a gesztenyét (mint termést) körülölelő tüskékre vezethető vissza. Fehérje tartalma ugyan nem jelentős, viszont kiemelkedően jó kötőanyag, mivel gazdag keményítőkben. Emellett szén-hidrát tartalma is kiemelkedő.

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-15%

  • Fehérje 5%
  • Zsír 3-4%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 15%
  • Szén-hidrát 60-65%


Lóbab liszt
Első hallásra talán furcsának tűnik, de ez a liszt szén-hidrát és fehérje tartalma miatt számos országban igen elterjedt. Olaszországban esküsznek a Vitamelo + lóbab liszt kombinálására. Ezzel a párosítással a halak étvágyát rendkívüli módon meg lehet növelni!!!!!!

Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15-25%

  • Fehérje 25-30%
  • Zsír 3%
  • Só és egyéb ásványi anyagok 5%
  • Szén-hidrát 55-60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése