2012. június 29., péntek

Etetőbojli készítése házilag

Egy újabb hasznos horgász trükköt szeretnék megosztani veletek, mégpedig azt, hogyan csináljunk otthoni körülmények között egy fogós etetőbojlit.

Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható etetőbojlik vagy csalibojlik megvételéhez igen csak bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba ezért sokkal jobban megéri, ha mi magunk készítjük el kedvenc ízvilágú bojlinkat.
Kezdjük is el.


Vegyük meg a kedvenc etetőanyagunkat (1kg-os kiszerelésben 6-700Ft) és kis lyukú szitán szitáljuk egy keverőtálba. Erre azért van szükség, hogy a bojlink egybemaradjon, ne essen szét az esetlegesen az etetőanyagba került nagyobb szemcséktől.
Ha ezzel megvagyunk üssünk fel 6-7db (300Ft) normál méretű tojást és keverjük hozzá kedvenc arománkat és egy kis olívaolajat, vagy halolajat.
Fontos, hogy mindig a folyékony összetevőkhöz adagoljuk a száraz összetevőt apránként.
Dolgozzuk jól össze az anyagot olyannyira, hogy egy teljesen egybefüggő nagy golyót kapjunk, ami nem ragad az edény falához, majd tekerjük celofánba és hagyjuk pihenni kb 30 percet.

Fél óra elteltével formáljunk tetszés szerinti méretű golyókat a masszából, ezt lehet bojli rollerrel vagy csak simán hurkákat formálva és azokat felvagdosva tenyerünkkel is.
Ne ragaszkodjunk a gömbölyű formához, tetszés szerint csinálhatunk akár kocka, vagy hordó (dumbell) alakokat is. 

 A bojlikat tegyük bele forrásban lévő vízbe, de csak annyit amennyi a lábasunkba kényelmesen belefér. Főzzük a bojlikat addíg, amíg feljönnek a víz tetéje, de semmiképpen ne főzzük 2 percnél tovább. Szűrőkanál segítségével merjük ki a bojlikat, majd tegyük egy rekeszbe, jól szellőző, közvetlen napsugártól mentes helyre.

A csalik miután kiszáradtak tegyük egy visszazárható tasakba (kb 30 forintért lehet kapni) és amennyiben nem használjuk fel az egészet egyszerre, fagyasszuk le, vagy tartósítsuk sóval.

Az így elkészített etetőbojli körülbelül 1000-1200Ft körüli áron készíthető el, attól függően milyen minőségű etetőanyagot választunk. Ez az árkategória már elfogadható nagyobb mennyiségű etetés kialakítására.

Természetesen a recept tuningolható, tetszés szerint variálható a végletekig.

Olcsó etetőbojli recept:

1kg átszitált etetőanyag
6-7db tojás
20ml aroma
20ml olaj


Sok sikert mindenkinek és görbüljön!

11 megjegyzés:

  1. Ahogy lényegében kivettem ezt a receptet akkor a tojáson, mint ragasztóanyagon van a hangsúly?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tojás mindenképpen kell bele ez fogja össze a bojlinkat. A hangsúly leginkább a pénztárcánk kímélésén van :) Jóval a bolti árak alatt tudod összehozni ezt a bojlit.

      Törlés
    2. Én még raknák bele kukorica glutent a dovit forgalmaz ilyet par szaz foruntert es 70-80% fehérjét tartalaz ezáltal még egy enyhe kukoricás beütése is lesz ;)

      Törlés
  2. Hát nem tom én azért még tojásporal dusitanám a fehérje tartalom véget!

    VálaszTörlés
  3. Igazából a bojligyártásnál határ a csillagos ég, de a túl sok fehérje sem jó.

    VálaszTörlés
  4. Csak akkor vegyük ki a forrásban lévő vízből, ha feljöttek? Mivan ha 5-10 perc? Akkor is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen sztem akkor is. Ha simán tojást főzol a visszaforras kb 3-4 perc majd a hogy teljesen átfőjjon kell neki minimum6-7 perc.

      Törlés
  5. Azt szeretném kérdezni hogy aromábol mennyit használjak.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem működik. Hiszen a cel hogy a hal megtalalja az etetoanyagot. Ez az aroman mulik. A hal nem egy etelkritikus es nagyon nem fogja erezni hogy van e benne tojasfeherje. En legalabb is nem akarom se jollakatni se felhizlalni oket . Egy a cel KIFOGNI! ;) Na göbüljön!

    VálaszTörlés
  7. Én szoktam szárazanyagtartalomban 50% lucernás nyúltápból is csinálni, fokhagymával zöldfűszerekkel amúros bojlikat. Van hogy csak kinyomom és nem hengerelek. Így az óvatos halak nem fognak gyanút. Amúrra a Dovitos zölfűszeres etetőanyag vált be.

    VálaszTörlés