Horgász oldalak

2012. június 29., péntek

Olcsó etetőbojli készítése házilag

Egy újabb hasznos horgász trükköt szeretnék megosztani veletek, mégpedig azt, hogyan csináljunk otthoni körülmények között egy olcsó etetőbojlit.

Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható etetőbojlik vagy csalibojlik megvételéhez igen csak bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba ezért sokkal jobban megéri, ha mi magunk készítjük el kedvenc ízvilágú bojlinkat.
Kezdjük is el.

Vegyük meg a kedvenc etetőanyagunkat (1kg-os kiszerelésben 6-700Ft) és kis lyukú szitán szitáljuk egy keverőtálba. Erre azért van szükség, hogy a bojlink egybemaradjon, ne essen szét az esetlegesen az etetőanyagba került nagyobb szemcséktől.
Ha ezzel megvagyunk üssünk hozzá 6db (180Ft) normál méretű tojást és keverjük hozzá kedvenc arománkat.
Dolgozzuk jól össze az anyagot olyannyira, hogy egy teljesen egybefüggő nagy golyót kapjunk, ami nem ragad az edény falához, majd tekerjük be egy konyharuhába és hagyjuk pihenni kb 30 percet.

Fél óra elteltével formáljunk tetszés szerinti méretű golyókat a masszából, ezt lehet bojli rollerrel vagy csak simán gilisztákat formálva és azokat felvagdosva tenyerünkkel is. 

Egyesével dobáljuk be a bojlikat a forrásban lévő vízbe, de csak annyit amennyi a lábasunkba kényelmesen belefér.
A kész bojlik feljönnek a víz tetejére, ezeket egy szűrőkanál segítségével merjük ki, majd tegyük rekeszbe jól szellőző helyre.
A bojlik miután kiszáradtak tegyük egy visszazárható tasakba (kb 30 forintért lehet kapni) és amennyiben nem használjuk fel az egészet egyszerre, fagyasszuk le.

Az így elkészített etetőbojli körülbelül 900-1000Ft körüli áron készíthető el, attól függően milyen minőségű etetőanyagot választunk. Ez az árkategória már elfogadható a boltokban kapható 2-3000Ft vagy afeletti bojlik árával szemben.

Sok sikert mindenkinek és görbüljön!

9 megjegyzés:

Róbert Szalai írta...

Ahogy lényegében kivettem ezt a receptet akkor a tojáson, mint ragasztóanyagon van a hangsúly?

HorgászTipp írta...

Tojás mindenképpen kell bele ez fogja össze a bojlinkat. A hangsúly leginkább a pénztárcánk kímélésén van :) Jóval a bolti árak alatt tudod összehozni ezt a bojlit.

Kiss Balazs írta...

Hát nem tom én azért még tojásporal dusitanám a fehérje tartalom véget!

Névtelen írta...

Igazából a bojligyártásnál határ a csillagos ég, de a túl sok fehérje sem jó.

Róbert Balog írta...

Csak akkor vegyük ki a forrásban lévő vízből, ha feljöttek? Mivan ha 5-10 perc? Akkor is?

Róbert Szücs írta...

Azt szeretném kérdezni hogy aromábol mennyit használjak.

Gabor Varga írta...

Szerintem működik. Hiszen a cel hogy a hal megtalalja az etetoanyagot. Ez az aroman mulik. A hal nem egy etelkritikus es nagyon nem fogja erezni hogy van e benne tojasfeherje. En legalabb is nem akarom se jollakatni se felhizlalni oket . Egy a cel KIFOGNI! ;) Na göbüljön!

Névtelen írta...

Igen sztem akkor is. Ha simán tojást főzol a visszaforras kb 3-4 perc majd a hogy teljesen átfőjjon kell neki minimum6-7 perc.

Unknown írta...

Én még raknák bele kukorica glutent a dovit forgalmaz ilyet par szaz foruntert es 70-80% fehérjét tartalaz ezáltal még egy enyhe kukoricás beütése is lesz ;)