2018. december 13., csütörtök

Az olajok fontossága a bojliban

Sajnos többször tapasztaltam, hogy sokaknak csak másodlagos, illetve kevésbé fontos hozzávalója a halolaj, ha egy fogós csali elkészítéséről van szó. Ellenben az olajokkal, a mindenből felkészült horgászok egy jól csengő aroma kombinációt az egekig emelnek és magasztalnak, pedig egyáltalán nem biztos, hogy azt előbbre kellene rangsorolunk a receptünkben. Persze ennek az is lehet az oka, hogy kevésbé van az olajoknak meghatározó és erős illatuk és sokan még mindig a saját orruknak akarnak megfelelően illatozó csalit készíteni. Többször döbbenten álltam, mikor a „profi bojligyártó” emberkével beszédbe keveredve még azt sem tudta, hogy a különböző típusú olajakat milyen hőmérsékletű vízben javasolt és célszerű alkalmazni. Nem beszélve azokról az e-mailben kapott és persze „jól megtervezett” receptekről, amelyeknek a végére csak oda volt biggyesztve a 10-15ml/kg Olíva olaj (!!!) felirat. Nos, egy fogós és jól működő csalinak épp olyan szerves részét kell, hogy képezze a minőségi halolaj, mint egy attraktor vagy pl. a friss és minőségi alapanyag. Véleményem szerint az a horgász, aki pont a viszonylag nem túl drága olajokon akar spórolni – gondolva, hogy majd a konyhai üvegből kiborít pár ml Olívát, a massza nem ragad és kész - az inkább, hagyja abba a házi bojlikészítést. A különböző olajok azon kívül, hogy segítik a bojli tészta formázhatóságát, rengeteg, a halaknak nélkülözhetetlen és létfontosságú alkotórészt tartalmaznak, amelyek szükségesek a normális életfunkciójuk fenntartásához. Az olajok a csaliknak a koncentrált energiaforrásai, amelyek segítenek a tápanyagok felszívódásában és az erős antioxidáns hatásuk is bizonyított. Ezen kívül nagymértékben tartalmazzák azokat az Omega 3-6 zsírsavakat, amelyekre nagyon sok élőlény mellett a halaknak is szüksége van.

Pár sor jellemzés a különböző olajokról.



Pure Hemp Oil:

A hideg vízi bojli készítés és horgászat nélkülözhetetlen adalékanyaga! Jellegzetes és erős ízzel valamint illattal rendelkezik. Esszenciális, Omega 3, 6 és 9 zsírsavakban nagyon gazdag! Dermedéspontja nagyon alacsony, ezért hideg vízben is kitűnően ''dolgozik''! Ha víz hőfoka 12 Celsius fok alá süllyed, használatával rendkívül sokat javíthatunk fogási esélyeinken! 
Javasolt hónapok: Március, április, október, november.

Cod Liver Oil:

Egy nagyon népszerű halolaj, amely gazdag vitaminokban, különösen az A és D-vitaminban, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz Omega 3 és 6 zsírsavakat. Mivel híresen lágy olaj, így a hideg víz hatására sem sűrűsödik be, ezért a késő őszi és kora tavaszi csalik elkészítése során is kiválóan alkalmazható!

Javasolt hónapok: április, október, november.

Salmon Oil:

Jellegzetes lazac íz és illat jellemzi. Magas az Omega 3 zsírsav tartalma. Javítja a csalink emészthetőségét, segít a halaknak a plusz energiák megszerzésében! Viszonylag alacsony dermedéspontja miatt egész évben nagy segítségünkre lehet. Egy kitűnő minőségű nagyon népszerű és kedvelt olajfajta.

Javasolt hónapok: Április, május, szeptember, október.
Sea Fish Oil:

Tengeri halakból készült jellegzetesen erős, halas ízzel és illattal rendelkező magas minőségű, vastag és sűrű halolaj. Nyár elejétől kora őszig sikeresen használhatjuk főleg a halas ízesítésű bojlik készítésénél.

Javasolt hónapok: Június, Július, Augusztus, Szeptember.
Nyári, "beállt" vizeken szenzációs eredményekre képes ez a sűrű és vastag olaj.
(Megjegyzés! A kenderolajat sajnos bevett szokás olcsó növényi olajokkal hígítani, ami a kevésbé szakavatott szem számára nehezen, vagy alig észrevehető! A kenderolaj vásárlásakor alaposan tájékozódjunk és keressük a minőséget garantáló termékeket!)

A következő kiemelten fontos tulajdonsága az olajnak a bojli vízbeérését követően kezdődik. Azt talán mindenki tudja, hogy a víz és az olaj természetes úton nem homogenizál egymással, tehát nem keveredik és, hogy az olajak fajsúlya kisebb a víznél. Ebből egyszerűen következik, hogy a csalinkba lévő olajak a vízbeérést követően - ahogy a víz lassacskán az apró kis réseken egyre inkább kezd beszivárogni, - az olajcseppek pedig ezzel egy időben áramolni kezdenek kifelé, hiszen a vízfelszín felé törnek az előbb említett dolgok miatt. Nos, ezek az apró kis cseppek azok, amik két dologra is nagyon hasznosak. Ha vannak megfelelő attraktorok és víz oldható anyagok a bojliba akkor ezek kimosódását is segíti az olaj, valamint a vízközben úszkáló halak - a testükön lévő receptorokkal - ezeket megérzik és elindulnak jó eséllyel a forrás irányába táplálkozni. Viszont itt ismét fontos egy dolgot megemlíteni, amiről a cikk elején is szó volt. Egyáltalán nem mindegy, hogy a csaliba használt olaj milyen vízhőfokon dolgozik a legintenzívebben. Mert ha rossz olajt választottunk, mert nem tudtuk, hogy azt melyik hőfokon, évszakban optimális alkalmazni, akkor hiába minden nem igazán működik az elkészített csali. Ha kora tavasszal pl. egy tengeri halolajjal készült bojlival indulunk horgászni, akkor egyszerűen a hideg víz hatására ez a típusú olaj megdermed (szinte zsír lesz) bezárja a csalit és az nem vagy alig kelti fel a halak figyelmét. Ellenben ugyan ez az olaj nyáron szinte verhetetlen (gondoljunk csak pl. a Halibut pelletekre) hisz a vastag olaj a meleg vízben szenzációs módon dolgozik és kiemelten vonzza a halakat. Lássunk egy egyszerű példát, amivel igyekszem ezt most szemléltetni. A különböző típusú olajokat hűtőszekrénybe tettem és kb. 10 Celsius fokra hűtöttem. A képeken jól látszik, hogy melyik olajjal mi történik mennyire hat rá a hideg hőmérséklet. Ez történik a bojliban is amikor rosszul választott olajat alkalmazunk.



Persze biztos akadnak olyanok is akiknek pl. a tavaszra - tőkehalmáj olajjal - készítettek bojlija megmaradt és szeretnék azt elhasználni mondjuk nyáron vagy kora ősszel. Nos kidobni illetve következő szezonra nem kell tartogatni. Ilyenkor a száraz szemekre borítsunk Tengeri halolajat és lehetőleg hagyjuk 24 órát állni, hogy minél többet tudjon magába szívni.



Jómagam pláne ha még iszapos is a mederfenék, akkor még egy kevés belachan porral szoktam megszórni az olajjal kezelt bojliszemeket, ami biztosan állíthatom, hogy mágnesként vonzza a környék halait az etetésre. Egyszerű trükk, de kiemelkedően hatásos!
Meleg vízben sokaknak kedvence és egy igen eredményes csali: a pellet. A 10-20 mm vagy annál nagyobb főként Halibut pelletek azért működnek leginkább, mert kb. 25%-os olajtartalommal rendelkezik. Ezeknek a típusú pelleteknek a készítésénél tengeri hajolajat használnak és ez egy újabb magyarázat arra, hogy nyáron miért javasolt a vastag és sűrű olajok mellet döntenünk. Sokan mostanában már ezeket a magas olajtartalmú szemeket is nekiálltak további olajjal kezelni, amire véleményem szerint nincs túl nagy szükség. Akinek volt már tapasztalat zsákos pellettel az láthatja, hogy nyáron a zsák aljában szinte úszik az olaj. Tehát véleményem szerint nem igazán indokolt további olajjal kezelni az amúgy is kiemelten (25%!)olajos szemeket. Ha mégis ez mellet döntünk, figyeljünk rá, hogy túl sok olajat ne használjunk már a pelletekre és legyen mindig előttünk a vizeink minőségének a megóvása is!


Remélem ezzel az írással sikerült egy kicsit felhívni a figyelmet a különböző olajok fontosságára és a népszerűségüket növelni.

Egy hasznos videó a végére!


Forrás: s-carp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése